Nieuws

Bekijk hier onze laatste nieuwsberichten

Straetus Icon

Fraude email met naam Straetus

Er circuleert de laatste dagen een frauduleuze email waarin de Straetus-naam wordt gebruikt. Deze email wordt verzonden vanaf een e-mailadres dat op geen enkele manier te maken heeft met Straetus Incasso. De afzender heeft eveneens geen relatie met Straetus.

Wij wijzen erop dat wij deze feiten zeer ernstig nemen en klacht hebben ingediend bij de bevoegde instanties. Straetus is erkend door de FOD Economie en vermeldt in de communicatie altijd een dossiernummer. Indien u twijfelt aan de echtheid van een bericht, gelieve ons te contacteren, zodat wij het bestaan van een dossier al dan niet kunnen bevestigen.

Bijgaand vind u een voorbeeld van de frauduleuze email.

Met vriendelijke groet, Directie Straetus

Hero image

Internationaal sterker door franchise!

De kracht van een franchiseorganisatie is elkaar kunnen helpen en versterken wanneer dat nodig is. Voor Richard Sommer & Guido Eggink betekende dat toen Straetus Apeldoorn – Arnhem – IJsselstreek een dossier niet minnelijk konden incasseren, dat het dossier door Straetus Antwerpen in de persoon van Bauwens Paul overgenomen werd.

Deze overname resulteerde erin dat de vordering spoedig geïncasseerd werd en het opstarten van een juridische procedure overbodig was. De lijntjes tussen de verschillende (internationale) franchise partners zijn kort, waardoor er snel en goed geschakeld kan worden. Het overgedragen dossier is volledig voldaan, waardoor de belangen van onze cliënten, ook in het buitenland, op adequate en professionele wijze behartigd worden.

Hero image

Mag een handelaar cash geld weigeren?

Onlangs werd bekend dat een frituuruitbater uit het Antwerpse Niel geen cash geld meer aanvaardt. Maar is die maatregel wel wettelijk?

De website van frituur Het Kombuis in Niel vermeldt: ‘Betalingen enkel met bankkaart’. Ook in zijn zaak maakt uitbater François Bouvard duidelijk dat hij geen cash geld meer aanvaardt. Hij is van mening dat elektronische betalingen hygiënischer, veiliger en transparanter voor de fiscus zijn.

Een rondvraag leert dat ook andere horecazaken overwegen om hun klanten in de toekomst enkel nog te laten betalen met de kaart. De invoering van de witte kassa, waardoor sjoemelen moelijker wordt, versterkt deze trend. Ook tijdbesparing en het vermijden van fouten zijn vaak gehoorde argumenten.

Wat zegt de wet?

Overtreden deze handelaars hiermee de wet? De FOD Economie is alvast duidelijk: cash blijft het eerste wettelijke betaalmiddel en mag dus niet geweigerd worden. Is je bankbiljet echter beschadigd of heeft de verkoper een vermoeden dat het vals is, dan hoeft hij dat niet te aanvaarden.

Ook wanneer de handelaar onvoldoende wisselgeld in kassa heeft, mag hij een cash betaling weigeren. Indien je biljet niet in verhouding staat tot de aankoop (je wil bijvoorbeeld een krant betalen met een briefje van 200 of 500 euro), dan mag hij eveneens het been stijf houden. Meer bepaald: wanneer het te betalen bedrag minder dan 50 procent van de waarde van je biljet is.

‘Omwille van veiligheidsredenen kan een verkoper eveneens cash weigeren’, weet Johan Verbelen van de FOD Economie. ‘Bijvoorbeeld na een of meerdere overvallen of diefstallen in de buurt. Die maatregel mag evenwel slechts tijdelijk zijn. Bovendien moet de handelaar die duidelijk afficheren in zijn zaak.’

Kortingen toestaan

Handelaars mogen kaartbetalingen aanmoedigen met een korting. Toch stellen we ook het omgekeerde vast: wie cash betaalt en daardoor buiten de officiële boekhouding blijft, wordt daar soms voor beloond. Vaak worden zelfs extra kosten gevraagd voor betalingen met een bankkaart. Al deze praktijken zijn toegelaten, al moeten de aangerekende kosten wel redelijk zijn.

Goed om weten: de wetgeving is op het vlak van cashbetalingen dezelfde voor handelaars en overheidsdiensten. Het feit dat je bijvoorbeeld in de filialen van de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen enkel elektronisch kan betalen, is dus niet zoals de wet het voorschrijft.

Bron: http://moneytalk.knack.be

Hero image
Straetus Logo
Straetus België

Steenovenstraat 5, 2580 Putte
Ondernemingsnummer: 0886.479.832

Email
info@straetus.be
Phone
+32 3 808 79 98
Toezichthoudende overheid: Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Inspectie Koning Albert II-laan 16, 1000 Brussel
Laatste nieuws

Copyright @2024 Straetus