Heel wat Limburgers kregen de afgelopen weken een oplichtingsmail binnen met het logo van het CJIB, het incassobureau van de Nederlandse overheid. De mail wil u doen geloven dat u te snel heeft gereden op een niet nader genoemde Nederlandse snelweg en dat u de boete na twee schriftelijke aanmaningen nog steeds niet betaald heeft.
“In het verleden heb ik twee maal een bekeuring in Nederland gehad, maar die heb ik meteen betaald”, vertelt Karin Derenette uit Maaseik, die een nepmail kreeg. “Dat ging om kleine bedragen, in deze mail was het 233 euro. Als ik niet betaalde, zou mijn bankrekening geblokkeerd worden. Er stond geen nummerplaat in de mail en ook niet waar het gebeurde. Daarom ben ik meteen naar de website van CJIB gegaan. Daar las ik dat ze nooit bekeuringen via mail, maar altijd via post versturen. Ik heb dus niet betaald.” Ook Ludwig Thys kreeg een gelijkaardig mailtje. Hij moest 247 euro betalen. “Ik kreeg meteen argwaan, omdat er geen nummerplaat en type voertuig bij stond”, zegt hij. “Ik heb niet betaald, maar ik hoop dat het lukt om de oplichters op te sporen.”
Betaald
Volgens het CJIB gaan deze nepmails al jaren rond. “Het komt wel steeds vaker voor”, zegt Marjan Van Mierlo, persvoorlichter van het CJIB. “Wij proberen er achter de schermen alles aan te doen om dit tegen te houden: we hebben aangifte gedaan omdat onze naam misbruikt wordt. Computer Crime is er mee bezig. Maar de oplichters zijn zeer hardnekkig. We proberen op allerhande manieren te waarschuwen: alle boetes of aanmaningen die via mail binnenkomen zijn nep. Toch zijn er nog altijd mensen die niet weten dat het om oplichters gaat. We weten niet wie of de oplichters effectief betaald worden. Wij krijgen zelf wel tientallen betalingen per maand binnen, van mensen die het echte rekeningnummer van het CJIB ingevoerd hebben. Dat geld storten we natuurlijk terug. Als er mensen zijn die aan ons betalen, denk ik dat er ook mensen zijn die de oplichters betalen. Wie betaald heeft, moet zeker aangifte doen.”
Ook het Limburgse Parket raadt aan om aangifte te doen. “Wie een mail ontvangen heeft, kan best klacht neerleggen bij de politie”, zegt Jeroen Swijsen, woordvoerder van Parket Limburg. “Zelfs als je niet betaald hebt, kan je best melding maken. Er zijn misschien elementen die niet nuttig lijken, maar die ons wel kunnen helpen om de daders te vinden. Wie betaald heeft, moet zeker klacht neerleggen. Enkel wie klacht indiende, kan zich burgerlijke partij stellen als we er ooit in slagen om de daders te vatten.”
Bron: http://www.nieuwsblad.be