Het Corona griepvirus houdt de wereld in zijn greep. België blijft niet achter. Wat voor impact hebben de gevolgen van de pogingen om het virus te stoppen op de economie? En specifiek op het creditmanagement? Wat kan je doen om je voor te bereiden? Probeer paniekreacties te vermijden: personeel dumpen, kosten schrappen en debiteuren het mes op de keel zetten – het is niet de aanbevolen tactiek.
De kans is groot en het lijkt zelfs logisch dat de economische groei van de pre-Corona tijd zal omslaan in een recessie. De beurzen zijn fors gedaald, bedrijven sluiten gedwongen hun deuren en verkoopafdelingen staan stil omdat er simpelweg niets meer wordt verkocht. Er vallen harde klappen in bepaalde sectoren en dan gaan bedrijven failliet. Kredietverzekeraars worden voorzichtig en laten limieten op bedrijven veel lager of op nul. Zaken doen is daardoor weer volledig voor eigen risico.
Dezelfde gevolgen van de vorige crisis in 2008-2010 dreigen. De economie gaat min of meer op slot.
Hoe erg?
Is dat erg, zo’n recessie? Tja, we hebben er al een aantal gehad, dus we weten het ongeveer. Alles wat naar beneden gaat, gaat vroeg of laat ook weer omhoog. Hoe lang het duurt en hoe diep het gaat, is niet te voorspellen. Als je financiële weerstand verzwakt is, kan een recessie snel het faillissement betekenen, en met name als je niet bent voorbereid en niet bestand bent tegen tegenslag. Of je hebt gewoon de pech dat jouw klanten in een sector zitten waar de vraag voor een te lange periode volledig stil valt.
Bij de vorige crisis/recessie gingen duizenden bedrijven failliet. Deels kwam dat omdat de overheid als antwoord op de crisis extra ging bezuinigen. Dat lijkt nu niet de kern van de boodschap. Een soepele werkloosheidsregeling, uitstel van betaling, een akkoord met de banken en leningen waarvoor de overheid garant staat. Desondanks zal je er zelf nog steeds alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf de Corona-crisis overleeft. Aan de slag dus.
Voorbeeld
Stel je verkoopt goederen waarvan de productie een paar maanden is stilgevallen. Op een gegeven moment is je omzet nihil, terwijl de meeste kosten nog door lopen. Hoe lang hou je dat vol? Een week, een maand of langer? Heb je ergens nog een kredietlijn die aangesproken kan worden of schakel je razendsnel over op leveranciers die wel kunnen leveren? Breid je je aanbod uit naar producten waar nu wel een enorme vraag naar ontstaat?
Zijn je afnemers zo goed als afgesloten? Heb je klanten in sectoren die als eerste worden geraakt, zoals transport, industrie, evenementen, horeca en reizen? Zet deze klanten op een risico-lijst en hou intensief contact. Kunnen ze hun betalingsverplichtingen nakomen? Maak extra afspraken en overweeg leveringen met contante betaling. Anderzijds wil je je klanten ook niet in de steek laten en behouden. Je staat dus voor keuzes, waarover je het gesprek met je klant moet aangaan.
Dezelfde analyse dien je te maken bij het beoordelen van nieuwe klanten en orders. In geen enkel kredietrapport staat een cijfer over de verwachte impact door het virus. Praat daarom met je (potentiële) klanten en bepaal als bedrijf hoe je met grote en kleine klanten in bepaalde sectoren om wilt gaan.
Debiteurenbeheer
Als mensen, processen en systemen in orde zijn, is de kans op grote problemen het kleinst. Maar voor veel organisaties is het in normale omstandigheden al een continu gevecht om die zaken op peil te houden. Met de Corona-crisis (en niet vergeten: de aankomende Brexit) moet je de facto nog beter voorbereid zijn dan normaal. Zorg dus voor voldoende ervaren en gemotiveerde/goed betaalde debiteurenbewakers en investeer in software c.q. automatisering van het hele prospect-to-cash proces. Ga regelmatig na of de beschreven processen in de praktijk nog voldoen. Weet iedereen nog wat hij of zij moet doen en gebeurt dat ook? Hebben finance en sales een productief (verstands-)huwelijk? Liggen er nog mogelijke lijken in de kast?
Hoe ver kan en wil jouw bedrijf gaan? Je kunt klanten die aangeven last te hebben van de crisis uitstel van betaling gunnen. Het bedrag aan (extra) krediet moet je dan zelf ook kunnen dragen. Is die ruimte er niet, dan staat jouw bedrijf ook met de rug tegen de muur en zal je alles moeten inzetten om facturen snel te innen.
Ben je een kleiner bedrijf, zonder goedgevulde debiteurenafdeling, zorg dan voor een ervaren outsourcing partner. Is het debiteurenbeheer een extra taak voor bijvoorbeeld een office manager, secretaresse of boekhouder, zorg er dan voor dat deze goed wordt ondersteund en de tijd kan nemen om die taak goed uit te voeren.
Zit het met een en ander niet zo goed, dan weet je dat je een en ander te doen hebt.
Stappenplan
- Analyseer de impact van de Corona-crisis op je klanten.
- Bepaal je beleid ten aanzien van wel/niet leveren en je respons op uitblijvende betalingen.
- Blijf in gesprek met klanten en maak afspraken over betalingen.
- Is er geen gesprek meer mogelijk of wil je advies, schakel de hulp in van een incassobureau.
Meer weten of hulp nodig?
Neem contact op de vestiging bij jou in de buurt of mail naar info@straetus.be.